Doe de paleistuinen in Aranjuez

Doe in Aranjuez een van deze Top 10 Tips die je niet mag missen

Wat te doen in Aranjuez?

Er zijn verschillende dingen te doen in Aranjuez. Echter dit prachtige stadje is met name beroemd om zijn Koninklijk Paleis en immense tuinen, maar zoals gezegd er is meer te beleven!

Wanneer je op vakantie bent in regio Madrid, dan is een bezoek aan Aranjuez een aanrader. Op een half uur rijden van onze B&B in Chinchón ligt deze chique stad. Rijk aan bebossing en omringt door de Taag en de zijrivier Jarama vormt Aranjuez een prachtig decor.

Door de rivier de Taag kon men profiteren van de enorme watervoorraad. Daarom ontwikkelden ze een krachtig irrigatiesysteem dat de basis legde voor de beroemde historische tuinen, die namelijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Het is dan ook niet voor niets dat de koninklijke familie deze plek koos als zomerverblijf, voedselbron en een plek voor tuinexperimenten.

Naast het Koninklijk Paleis en de paleistuinen kun je in Aranjuez nog meer dingen ondernemen, die we hieronder hebben beschreven in onze Top 10 Tips.

1 – Koninklijk Paleis en Tuinen

Allereerst dan toch het paleis, een sierlijk symmetrisch complex wat door de eeuwen heen een geliefd toevluchtsoord was voor de royals.

Doe in Aranjuez een wandeling door de mooie paleistuinen met een overvloed aan fonteinen en beelden. Dit zal je zeker doen denken aan het “Concierto de Aranjuez” een van de meest beluisterde muziekwerken ter wereld van de Spaanse componist Joaquín Rodrigo.

Zie ook onze andere Blog over Aranjuez.

2- Winkelen

Aranjuez is een prima stadje om te gaan winkelen. Bedenk wel dat ze in de middag gesloten zijn, omdat er dan siësta wordt gehouden. In de zomer is het hier heerlijk toeven door de schaduw van de typerende brede boomlanen. Doe in Aranjuez een drankje en rust uit op een van de terrassen op het stadhuisplein “Plaza de la Constitución”, waaraan Mercado de Abastos ligt. Een voedselmarkt, waar je bijzondere en tevens verse producten kunt kopen.

Top 10 Tips doe dingen in Aranjuez

3- Chiquitrén (toeristentrein)

Doe een tochtje in Aranjuez met het toeristentreinje. Klim aan bord en ontdek tegelijkertijd de schoonheid van het historische centrum. En bovendien de onmetelijkheid van de koninklijke tuinen met eeuwenoude bomen, fonteinen en beelden. Deze tocht bied je een onuitwisbare herinnering aan de stad en haar geschiedenis, waar de componist Joaquín Rodrigo zijn inspiratie heeft gevonden voor zijn meesterwerk “Concierto de Aranjuez”.

4 – El Rastro de Aranjuez (markt)

Elke zaterdag is er de grote markt met meer dan 150 kraampjes. Het is leuk om hier de sfeer te proeven of bijvoorbeeld fruit en groenten te kopen, die rechtstreeks van het land komen.

5 – El tren de la Fresa (aardbeientrein)

Een rit die je niet mag missen! Doe in Aranjuez deze rit in de historische stoomlocomotief met houten wagons. Bijvoorbeeld in het voorjaar onder het genot van een aardbeienproeverij met personeel in klederdracht. Deze route gaat over de eerste Spaanse spoorlijn, die de hoofdstad Madrid verbond met het Koninklijk Paleis. Vanaf het zeer fraaie station van Aranjuez zijn er nog tal van andere routes die de moeite waard zijn

De superieure Aranjuez-aardbei heeft zijn naam te danken aan zijn smaak en aroma, die geteeld is op eigen vruchtbare grond.

6 – Plaza de Parejas, Iglesia de San Antonio en Casa de Caballeros

Het enorme plein (Plaza) dankt zijn naam aan een soort dans die te paard plaatsvond. De kerk (Iglesia) werd doordat er plaatsgebrek was in de koninklijke kapel gebouwd. De woningen (Casas) aan het plein dienden om het hof van de koninklijke familie te huisvesten.

Wat te doen in Aranjuez - Castillo de Oreja

Wat te doen in omgeving Aranjuez?

7 – Cortijo de San Isidro en de bodega

Cortijo de San Isidro is een piepklein dorpje, maar zeker de moeite waard. Je proeft hier de koninklijke connectie met de stad Aranjuez met zijn mooie Plaza Mayor, die al zichtbaar is vanaf de lange laan die ernaartoe leidt. Stap tevens in de magische wereld van Bodega del Real Cortijo met een rondleiding door deze prachtige bodega met een hapje en een kleine wijnproeverij.

8 – Strand van La Pavera

Doe in Aranjuez een klein stukje Taag. Maak een wandeling langs de Taag en droom weg op een van de bankjes op het strand van La Pavera. Dit kleine natuurlijke hoekje is prachtig in het voorjaar en een heerlijke verkoelingsplek voor in de zomer.

9 – El Castillo de Oreja en het verlaten dorp

Doe vlakbij Aranjuez de ruïnes van het verlaten dorp aan en tevens het kasteel die in een prachtige omgeving liggen. In het voorjaar, tijdens een van mijn wandelingen, viel mij de bijzondere flora hier op. Vanaf de klif bij de hoge toren van het kasteel heb je een indrukwekkend uitzicht over de streek en de rivier de Taag.

10 – Aranjuez Golf Club

Tenslotte de golfbaan voor degene die graag een balletje doen in Aranjuez. De Golf Club is voor iedere golfliefhebber toegankelijk. De keurig onderhouden golfbaan ligt in een zeer groen landschap omgeven door de oevers van de rivier de Taag, met een zeer technische 9-holes baan.