Weg met Pasen naar de Passion van Chinchón – een must-see!

Weg met Pasen naar de Passion

Weekend weg met Pasen?

Weg met Pasen is een uitstekende manier om bij te komen van de koudere winterdagen en om nieuwe energie op te doen. Naast het verkennen van prachtige werelderfgoedsteden is er nog een reden om je Paasvakantie in Midden-Spanje te spenderen. Namelijk de Passion van Chinchón.

Een imposant spektakel wat het hele dorp doet sidderen en ver daar buiten. De kruistocht van Jezus wordt namelijk nagespeeld door vele inwoners uit het dorp en is tevens ook een van de beroemdste uit de regio Madrid. Waardoor dit authentieke dorp Chinchón vol loopt met toeschouwers van heinde en ver.

Weg met Pasen naar het mooiste dorp van Midden-Spanje

Tijdens paaszaterdag bij het vallen van de avond beleeft Chinchón het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus Christus met de theatrale opvoering van de Passion. Een groot spektakel, wat je niet mag missen en afspeelt in de dorpskern van dit authenthieke dorpje in het midden van Spanje. Wat bovendien het decor vormt met smalle straten, kleine pleintjes en de Plaza Mayor in kleurrijke sfeer die moeilijk te evenaren is.

Vind je weg met Pasen naar de Plaza Mayor van Chinchón

Hoewel de voorstelling bijna twee uur duurt is het ondanks alles de moeite waard voor een avond weg met Pasen. Het is onmogelijk om alle scenes mee te maken, omdat je je nauwelijks kunt verplaatsen door de menigte. Wij adviseren je dan ook om vroegtijdig naar marktplein te gaan, zodat je in ieder geval het laatste avondmaal, de Calvarieberg en tenslotte de hemelvaart kunt zien.

Weg met Pasen in 8 stappen naar een spectaculair einde

De acht scènes die worden opgevoerd vormen dit spektakel en wordt gewaardeerd om zijn traditie en kleur, maar ook om de bevoorrechte omgeving van de Plaza Mayor in Chinchón.

1 – Het Laatste Avondmaal

(Een nieuw gebod geef ik u, dat gij elkander liefhebt zoals ik u heb liefgehad) (Vriend, waarom zijt gij hier gekomen, en met een kus verraadt gij de zoon des mensen?)
De allereerste scène waarmee de voorstelling begint speelt zich af op het balkon van het stadhuis op de Plaza Mayor. Tijdens het laatste avonmdaal deelt Jezus het brood en de wijn voor zijn dood met zijn apostelen. Daarna vertrekken ze, behalve Judas, naar de Hof van Olijven.

2 – Olijfgaardgebed

(Vader, indien het mogelijk is, neem deze beker van mij weg, maar niet mijn wil, maar de Uwe geschiede)
Wanneer Jezus in de tuin (“Plaza de San Roque”) aan het bidden is met zijn apostelen verschijnt plotseling Judas. Judas verraadt hem immers, in ruil voor 30 zilveren munten, door Jezus een kus te geven om de Romeinen te laten weten wie ze moesten arresteren. Vervolgens wordt Jezus naar het paleis van Pontius Pilatus gebracht.

Weg tijdens de Paasvakantie en beleef de Passion in Chinchón

3 – Pilatus

(Spreekt gij niet tot Mij, en weet gij niet, dat Ik u kan verlossen of veroordelen? Je zou geen macht over mij hebben, als het je niet van boven was gegeven)
Onder het balkon van een imposant privé huis in de “Esquina Olalla” laat Pontius Pilatus Jezus geselen en hem ter dood veroordelen. Hier begint zijn kruistocht naar de Golgotha via “Calle de la Amargura” naar “Calle Morata”.

4 – 1e val – Simon uit Cyrene

Jezus loopt met het kruis en hij is zo moe dat hij het niet meer aankan. Op de hoek van “Cuesta de la Torre”, valt hij voor de eerste keer. Een man uit Cyrene, afkomstig van het platteland, komt voorbij en is verplicht Jezus te helpen met het kruis op weg naar Golgotha.

5 – 2e val – Veronica

Aangekomen op de Plaza Mayor, via “Columna de los Franceses” valt Jezus voor de tweede keer. Een vrouw baant zich een weg door de menigte en veegt Jezus’ gezicht af.

6 – 3e val – Maria

(Zie de moeder van de veroordeelde man, ze ziet eruit alsof ze tien jaar ouder is geworden)
De meest ontroerende scène. Jezus valt voor de derde keer terwijl hij het kruis draagt. Hij ontmoet zijn moeder, Maria, hun blikken ontmoeten elkaar en de stilte zegt alles.

7 – Kruisiging

(Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen)
Jezus komt aan bij Golgotha en wordt samen met twee dieven aan het kruis genageld.

De kruistocht van Jezus met Pasen

8 – Afdaling van het Kruis

(Maria houdt haar zoon in haar armen, geen woord, geen kreun. Ze overdenkt haar dode zoon)
Als Jezus dood is en van het kruis is gehaald houdt Maria, zijn moeder, hem in haar armen.

9 – Begrafenis

Nadat Jezus van het kruis is gehaald, wordt hij in een laken gewikkeld en in een graf gelegd.

10 – Verrijzenis

Voor de hoofdgevel van “Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción” herrijst Jezus.

Weg met Pasen: combineer rust en cultuur

Ondanks dat dit spektakel een hoogte punt is tijdens de Paasweek in Chinchón heeft de regio nog meer te bieden. Zoals bijvoorbeeld een dagje weg met Pasen  naar;

  1. de stadsmuren in Ávila

  2. de gotische kathedraal in Toledo

  3. het aquaduct van Segovia

  4. de eerste campus ter wereld in Alcalá de Henares

  5. de hangende huisjes van Cuenca

Al deze fascinerende dagjes weg met Pasen zijn uitstekend te doen vanaf onze luxe B&B in Chinchón. Kijk eens op de pagina “Seizoensaanbiedingen” op onze website.