Vogels kijken in het wetland van Chinchón

Vogels kijken in Midden Spanje

Vogels kijken tijdens je vakantie is een van de vele mogelijkheden voor een dagje uit. Zo vind je op nog geen 10 minuten rijden van onze luxe privé studio´s bijvoorbeeld “Laguna de San Juan. Een beschermd natuurreservaat in de regio Madrid en bovendien ook één van het grootste vogelgebied. Het heeft een oppervlakte van zo’n 40 hectare waardoor je volop kunt genieten van de vogelrijkdom. Dus trek je wandelschoenen aan, neem je verrekijker mee en ga op vogels kijken.

Vogels kijken en populaire wandelroutes

Als je geen vogelaar bent maar een fanatieke wandelaar, dan is dit een ideale plek. In de omgeving van de “Laguna de San Juan” zijn er namelijk wandelroutes uitgestippeld, die erg populair zijn voor degene die het gebied beter wil leren kennen. Het landschap in deze omgeving is prachtig. Je waant je in een totaal andere wereld, dan in de buurt van onze accommodatie Los Mofletes in Chinchón. Eenmaal aangekomen bij de lagune, voor een korte pauze, kun je de verleiding niet weerstaan om over het wateroppervlak te turen op zoek naar vogels.

Kleine vogels kijken in Laguna de San Juan

Vogels kijken: beste tijd en welke?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, aangezien dat afhankelijk is van het seizoen en droogte. Sommige soorten houden zich hier het hele jaar op en juist andere reizen vanuit Midden-Europa naar dit mediterrane gebied om alleen te overwinteren. Naast trekvogels kijken, die de “Laguna de San Juan” voor korte tijd bezoeken om uit te rusten tijdens de trekperiode kun je deze vogelsoorten spotten:

Snippen, strandlopers, steltlopers, roerdompen, kluten, vliegenvangers, aalscholvers, lepelaars, gorzen, zwaluwen, ijsvogels, tjiftjafs, blauwborst en roodborst tapuiten, fluiters, futen, mezen, kiekendieven, rietzangers, spreeuwen, koeten, waterhoenen, diverse soorten wilde eenden en reigers.

Ideale habitat voor allerlei vogelsoorten

De “Laguna de San Juan” ligt in de regio Madrid (tussen Chinchón en Titulcia) op de linkeroever van de rivier Tajuña, die vlakbij samenkomt met de rivier Jarama. De vorm van de lagune is driehoekig en omgeven door riet, biesgewas, lisdodde, heuvels en kliffen van aanzienlijke hoogte. Op de eilandjes die in de lagune, in de wilgen en tamarisken rondom de lagune kunnen de vogels ongestoord hun jongen grootbrengen of uitrusten op weg naar het Zuiden. Dus voor jou een grote kans om vogels te kijken.

Maar niet alleen vele vogelsoorten hebben dit beschermd natuurgebied gevonden, maar ook kleine ongewervelden, insecten, schaaldieren, vissen, schildpadden en waterslangen. Dit bevordert uiteraard de uitbreiding van nog meer vogels op zoek naar voedsel.

Vogels kijken in Chinchón-Madrid

Een panoramisch uitzicht over de wetlands

Of je nu van vogels kijken houd, wandelen of wilt genieten van het landschap. Het is zeker de moeite waard om hier wat tijd door te brengen. Vanaf de klif die vlakbij de lagune ligt heb je een panoramisch uitzicht over de lagune en de uitgestrekte wetlands. Hier maak je dan ook het perfecte plaatje, die zeker een plekje in jouw fotoboek verdient.