Bijzondere wijnhuizen in regio Madrid

“De vrijgevigheid van het land en het goede werk dragen vrucht – van druif naar wijn”
_Wijhuizen in regio Madrid

Bijzondere wijnhuizen in Madrid

De wijnhuizen in regio Madrid. In deel 2 van de wijnroute bezoeken we de bijzonderen bodega´s in Titulcia, Villaconejos, Belmonte maar ook die in  Villarejo.

Hier kun je de vruchten proeven om zo de smaak van het gebied te leren kennen. Of kom in het najaar tijdens “la vendimia” (de oogsttijd) om de wijnplukkers in de wijngaarden aan het werk te zien en ervaar tevens hoe mooi de wijngaarden kleuren.

TITULCIA

Bodega Viña Bayona 

De wijngaarden van deze bodega zijn meer dan 50 jaar oud en daardoor in volle rijpheid, in andere woorden in hun beste productieve fase. De wijngaarden in totaal 30 hectare bestaan uit Tempranillo, Malvar, Merlot en Cabernet-Sauvignon.

Dit wijnhuis in regio Madrid onderscheidt zich door de traditionele en ambachtelijke productie van “sobremadre” wijnen.  Een proces waar de druiven maximaal 6 maanden in aardewerken kruiken worden bewaard met hun “madre” zoals de schillen, pitten e.d.

Hier worden slechts wijnproeverijen gegeven voor groepen. Maar er is wel een winkeltje waar je de wijnen en andere streekproducten kunt kopen.

VILLACONEJOS

Vinos y Aceites Laguna

Laguna bezit wijngaarden met een totale uitgestrektheid van zo´n 150 hectare. Een belangrijk deel hiervan, ligt in Valdeguerra, op een zogeheten rivierterras van de rivier de Taag. De grond is er kleiachtige met een opmerkelijk kalkgehalte en een zure pH.

Met een klimaat van extreme temperaturen (zomer en winter), een jaarlijkse neerslag van ongeveer 450 mm en een constante zonneschijn (zomer) worden hier suikervrije druiven geteeld, die met precies de juiste zuurgraad kwaliteitswijnen produceren.

De wijnmakerij perst tevens olijfolie van de olijfgaarden uit de omgeving, zo´n 160.000 exemplaren.

Wijnproeverij in regio Madrid

BELMONTE

Bodega Ecológica Andrés Morate

De oude wijngaarden van deze bodega bevinden zich op een hoogte van 750 meter en zijn zo´n 20 hectare groot. Je kunt hier de wijngaarden bezoeken, waar je uitleg krijgt over het telen van de wijnstokken, het werk op het land en de geschiedenis. Dicht bij ligt de wijnmakerij, waar je een rondleiding kunt krijgen om meer te weten te komen over het proces. Vanaf de aankomst van de druiven in de wijnmakerij tot de botteling. Ook verzorgen ze wijnproeverijen.

Twee wijnhuizen in VILLAREJO – regio Madrid

De Bodega Vinos Jeromín momenteel het grootste wijnhuis wat betreft de productie in onze regio met zo´n 500 hectare aan wijngaarden. Helaas biedt deze bodega geen activiteiten, zoals rondleidingen of proeverijen.

De wijnstokken staan op de Gobelet manier. Dit betekent, dat de druiven op regelmatige afstand van elkaar staan, net zoals kleine boompjes. De hoogte van de stok is tot ongeveer 50cm, waardoor men makkelijk de druiven kan oogsten.

Deze methode gebruikt men met name in warme, droge streken waar de grond zanderig en zeer arm is. Waardoor er een lage productie (ongeveer anderhalve kilo per wijnstok) is. Echter deze kleine trossen geven wijnen in een hoge concentratie aan eigenschappen, waardoor verschillende prestigieuze Bacchus-prijzen zijn gewonnen.

Bodega Recespaña

Deze coöperatie die een capaciteit van meer dan 4 miljoen kilo druiven verwerkt, bezit tevens een 15000 hectare aan olijfboomgaarden, die geperst worden voor het vervaardingen van olijfolie. Hier kun je de verschillende soorten wijnen en olijfolie kopen in het nabijgelegen winkeltje.