Wijnstreek van Midden Spanje – een route langs bodega´s en wijngaarden

“Wijn is het licht van de zon, verenigd door water.”
Wijnstreek van Midden Spanje

Wijnstreek van Midden Spanje in extreem klimaat

In de wijnstreek van Midden Spanje met zijn extreme klimaatverschillen, zul je het niet verwachten, maar toch kruisen hier wijngaarden en wijnhuizen van het zuidoosten van Madrid van noord naar zuid.

In deel 1 van de wijnroute nemen we je mee naar de bodega´s in onze regio waar je terecht kunt voor allerlei activiteiten, zoals bijvoorbeeld wijnproeverijen, excursies etc.

De wijnstreek van Midden Spanje op een rijtje

1. Tielmes – 2. Morata de Tajuña – 3. Valdelaguna – 4. Chinchón – 5. Titulcia – 6. Villaconejos – 7. Colmenar de Oreja – 8. Belmonte de Tajo – 9. Villarejo de Salvanés

Wijnstreek in Midden Spanje

TIELMES

Bodega Tagonius

Teneerste bodega Tagonius op zo’n 20 minuten rijden vanaf Los Mofletes. Wanneer je in de buurt bent koop hier eens een lekker wijntje en het zal je verrassen.

De rivier Tajuña (een zijrivier van de Taag) in het Latijn Tagonius, is de rivier die zijn naam geeft aan dit wijnhuis. Een belangrijke rivier die zorgt voor een ideale bodem en tevens klimaatkenmerken voor de productie van deze kwaliteitswijnen.

Het gebied staat bekend als de bakermat van de wijnen die het Koninklijk Hof in de 17e en 18e eeuw dronken. Op de landerijen worden vier belangrijke druivensoorten geteeld: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

MORATA DE TAJUÑA

Bodega Licinia en Muss

Ook op zo’n 20 minuten rijden vanaf Los Mofletes liggen de bodega´s van Licinia Wines.

Deze wijnmakerij is gevestigd in de stad Morata, die men in de Romeinse tijd “Licinia” noemde. In deze bodega produceert men een top wijn, die bovendien veelal op de wijnkaart van Michelin-sterren bekroonde restaurants in Madrid staan.

Ook verzorgen zij wijnproeverijen (catas) met een bezoek aan de wijngaard. De rondleiding door de 2 wijnhuizen waardoor je de verschillende wijnbereidingssystemen kunt zien en je zelfs een workshop “zelf wijn blenden” met 4 druivensoorten kunt volgen.

Bodega´s in Midden Spanje

VALDELAGUNA

Bodegas Pablo Morate 

Vlakbij Los Mofletes ligt bodega Pablo Morate.

Deze bodega gehuisvest in een uniek gebouw uit de 15e eeuw. Een voormalige wijnkelder van een edelman uit die tijd, die met de gravin van Chinchón trouwde. Het is een van de meest traditionele en tevens meest ambachtelijke wijnkelder.

Hier kun je een wijntour doen. Waardoor je het wijnbereidingsproces van witte, rosé en rode wijn uitgelegd krijgt. Bezoek ook de wijngaarden waar je een uitleg krijgt over de werkzaamheden zoals bijvoorbeeld snoeien, oogsten, planten e.d.

In de rijpingskelder leer je hoe een vat wordt gemaakt en krijg je meer inzicht over de verschillende soorten vaten en de daaruit voortvloeiende wijnen.

De oude werktuigen en landbouwgereedschappen zijn tentoongesteld in het wijnmuseum waar ook de Reserva’s en Gran Reserva’s rijpen. Als afsluiting een wijnproeverij van uitstekende wijnen.

CHINCHÓN

En in ons eigen dorp Chinchón de bodega´s del Nero en Cinco Leguas.

Bodega del Nero bezit zo’n 55 hectare aan wijngaarden in de gemeente Chinchón. Een wijnhuis van meer dan 150 jaar oud, dat dankzij zijn dikke muren en  goede oriëntatie het hele jaar door een natuurlijk evenwicht van temperatuur en vochtigheid heeft. Wat uiteraard van belang is voor een goede bewaring en tegelijkertijd goed voor de rijping van de wijn.

Hier kom je alles te weten over de processen van de teelt, de productie van de wijnen en de geschiedenis van de wijnmakerij.

Bodega Cinco Leguas, tot slot de bodega van Marc Isart, een van de meest deskundige wijnmakers uit de streek en werkt met oude wijnstokken. Uit deze wijngaarden gelegen in Belmonte de Tajo, Colmenar de Oreja en Chinchón komen heerlijke wijnen voort. Helaas biedt Marc geen wijnproeverijen of excursies aan.